loading please wait..

Berättelsen om Twicegrip

Anders Sjöstedt, till vardags landslagscoach för Svenska handikapplandslaget i bordtennis, börjar under 2009 att snegla på ett egenutvecklat halkskydd. Trött på vanliga halkskydds sömniga design, utvecklar han ett nytt: bättre, bekvämare och snyggare än alla de han hittills sett. ”Happy Grip” tillverkas i spännande kulörer och når försäljningsframgångar bland annat genom DesignTorgets butiker. Under 2009 blir Happy Grip testvinnare i Smartsons stora test av halkskydd. ”Lätta att ta av och på, bekväma att gå med och roliga färger” är några av de glada tillropen som gör Happygrip till en vinnare.

Halkskyddens eviga problematik

Där kunde allt vara frid och fröjd – men Anders är inte nöjd. Ett stort problem återstår: det faktum att halkskydd måste tas av och på, beroende på det rådande underlaget. Halkskyddens dubbar ger nämligen en motverkande effekt på hårda underlag som asfalt och klinkergolv – ett faktum som alla halkskyddstillverkare känt till och kämpat med att lösa under åratal. Dubbarna förstör också golv – till exempel i butiker och på kontor. Och de kan ge ömmande fötter under löpträning eftersom man trots allt springer på hårda dubbar. Anders funderar så att han får huvudvärk – kommer halkskyddens eviga problematik att förbli olöst?

Enade. I kampen mot halka

En dag dyker en annan Anders upp. Anders Karlsson, matematiker och verksam vid Chalmers Tekniska Högskola, vill spela bordtennis men vägrar att göra det med ett undermåligt racket. Anders Sjöstedt lånar ut sin personliga favorit och som tack för hjälpen tar Anders Karlsson halkskyddets problematik med sig hem.
”Gör ett halkskydd som biter på is men som inte känns halt och obekvämt på hårda, stumma underlag” lyder utmaningen.

Efter en resa i matematikens utkanter landar Anders Karlsson i en ganska enkel formel. F=–k(x – x0), eller Hooke’s lag som den kallas, betyder att ”den kraft som ger en viss deformation är proportionell mot avvikelsen från jämviktsläget”. Solklart för några, grumligare för oss andra med begränsat intresse för matematik. Anders funderar helt enkelt över möjligheten att skapa en dynamisk dubb – som bara används när den behövs. Och att lösningen på detta kan vara elastiskt material i en ny utformning. Med sitt garage som laboratorium smider han planer…

Extas i ishallen

Tiden går och Anders Sjöstedt ägnar tillvaron åt Happygrip och bordtennis, ovetande om vännens sluga funderingar. En fredagkväll ringer telefonen. Det är Karlsson som står i ortens ishall. – Kom hit, jag har löst det!
Den kvällen tillbringar de båda i hockeyrinken, där man turas om att gå och springa över isen med ett helt nytt, revolutionerande halkskydd. Prototypen – bestående av gummislang, lim och dubbar – har utformats med hexagonformade hålrum för dubbarna. När underlaget är halt och halkskyddet glider, tvingas dubbarna ut i snedställt läge och biter sig fast i underlaget, på hårt underlag kryper de tillbaka i sitt hålrum och halkskyddets gummi tar över uppgiften med att ge friktion mot underlaget. Twicegrip har sett dagens ljus. Ett nytt, revolutionerande halkskydd som fungerar perfekt.

Den fula ankungen

Vid Hornborgasjöns västra strand har Fredric Sehéler, formgivare och varumärkesstrateg, sin studio. En dag ringer telefonen. Det är hans barndomsvän Anders Karlsson som behöver råd och tips – även om Anders har en kreativ ådra när det gäller tekniska lösningar, finns det en del att önska när det gäller estetiken. Prototypen är ful. Fruktansvärt ful. ”De ska fungera likadant, fast vara snygga. Annars kommer ingen att vilja använda dem. Hur ska vi göra?” Fredric inser genast innovationens potential, samtidigt som han tilltalas av utmaningen att göra en svan av en ankunge. Två dagar senare har Sjöstedt och Karlsson inte bara fått tips och råd. De har fått en partner. Och världen har fått snygga halkskydd.

Världen har plötsligt blivit mindre hal

TG_Piggy_detail

FredricSeheler_AndersKarlsson_AndersSjöstedt

Sjöstedt, Karlsson och Sehéler lämnar in patentansökan och bildar bolaget Twicegrip Sweden AB. Trafikverket gör vågen och ger Twicegrip ekonomiskt stöd via Trafikverkets skyltfond för fortsatt utveckling. NTF Väst gör också vågen och vill för första gången rekommendera ett halkskydd som kan bäras jämt. Finnish Institute of Occupational Health testar Twicegrip och tilldelar den en CE-märkning efter omfattande tester. Glenn Berggård, Luleå Tekniska Universitet, har forskat på halkskydd i 20 år uttalar sig om Twicegrip: ”Innovativt och imponerande”. Efter sju generationer av prototyper är man klar för produktion. Plötsligt har världen blivit mindre hal. För löpartränande, friluftsmänniskor, hundägare, brevbärare, sportfiskare och jägare, poliser, brandmän, äldre, yngre. Alla.

Tillbaka till twicegrip.se